top of page

Rouw & Verlies

 

Mijn oprechte nieuwsgierigheid naar andermans denkwijze en belevingswereld is mijn drijfveer in contact. Wat motiveert iemand om iets te doen of juist niet te doen.

Rouw is je iedere keer weer verhouden met verlies in verschillende fases in je leven. Rouw is universeel maar ook zo individueel en ieder volgt zijn eigen proces. Praten over rouw is niet altijd vanzelfsprekend, voelt soms zelfs als een taboe. Dat ervaarde ik ook in mijn werk met mensen met een verstandelijke beperking; niet alleen rouwen zij op hun eigen unieke manier, hun verwanten rouwen om het verdriet van niet uitgekomen verwachtingen of hoop. Als begeleider had ik de taak om hier in mee te bewegen en soms ook het bespreekbaar te maken.

Verdriet moet niet genezen maar gekoesterd worden (anoniem).

Rouw loopt al een aantal jaren met me mee. Bij de mensen waar mee ik gewerkt heb maar uiteraard ook in mijn eigen leven. Ik ben op jonge leeftijd mijn vader verloren, de vader van mijn zoon is uit het leven gestapt en recent heb ik afscheid van mijn moeder moeten nemen. Ook heb ik jaren rond gelopen met dromen en verlangens die ik voor mezelf gecreëerd had, maar die niet zijn uitgekomen. Ik heb nooit beseft dat ik dat  als een rouw deken om me heen geslagen heb.

In mijn ondersteuning nodig ik je uit het proces waarin jij zit te koesteren. Ik zie je en laat je zijn wie je al bent. Ik geloof in jouw eigen kracht en zal je helpen in jouw kracht te komen.

Lichaamswerk, gesprekken (tijdens een wandeling) en creatief bezig zijn kunnen onderdeel zijn van jouw traject bij mij. Deze combinatie maakt dat voelen, denken en doen samenvallen.

Soms weet je lijf iets wat het hoofd nog niet weet, of kunnen je handen iets maken wat nog onuitgesproken is. Een eigen creatie kan houvast geven en symbool staan in jouw leven. Samen gaan we jouw traject vorm geven en kun je met kleine stapjes verder komen in jouw proces Dat kunnen losse sessies of meerdere afspraken zijn. Wat bij mij voorop staat is het bestaansrecht van verdriet en gemis. Dit mag er bij mij helemaal zijn.

Ik werk vanuit respect en vertrouwen en daarbij zijn het gebruik van zachte humor, prikkelen en spiegelen essentiële punten in ons contact. Geen haast, op jouw tempo, zien wat zich aandient. Mag ik (een tijdje) met je mee lopen?

 

 

 

 

 

Foetus.jpg
bottom of page