top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPaul Licht

Je klacht als kans

‘Stel dat je lichaam je iets wil vertellen. Wat zou dat dan kunnen zijn?’ Een mooie vraag van dokter Juriaan, holistisch huisarts, aan mensen die met een klacht bij hem komen. Vaak komen fysieke klachten voort uit hoe we leven. Langdurige stress put ons uit. Ons immuunsysteem gaat steeds minder goed werken. We worden vatbaarder voor ziekten. Of we slapen door de stress minder en herstellen daardoor niet meer van onze inspanningen. Tot op een bepaald moment alle energie opgebrand is. Zoals de batterij van een elektrische fiets die plotseling uitschakelt als hij leeg is. Burn-out…


Vorig jaar merkte ik dat ik het niet meer volhield. Mijn baan als manager bij een overheidsorganisatie. Halverwege de middag ging het licht bij mij meestal uit. In gesprekken kon ik er niet goed meer bijblijven. Wat de ander zei kwam niet goed meer binnen. Mijn brein leek in een soort slaapstand te gaan en reageerde nog maar heel traag. Ik ging tijdelijk korter werken, nam een ruime middagpauze waarin ik een hazenslaapje deed na een korte meditatie. Dat hielp, maar niet voldoende. Dus werd er een onderzoek gestart. Kwamen mijn klachten voort uit de spierziekte waar ik drager van ben? In de gesprekken met specialisten en thuis werd ik me steeds bewuster hoe weinig veerkracht ik nog had, hoe emotioneel ik soms reageerde.Het voelde als onze auto die laatst ineens niet vooruit te branden was. Hij reageerde niet meer echt op het gaspedaal, kon niet snel optrekken. Na het nodige speurwerk bleek er een scheurtje te zitten in een klein buisje bij het roetfilter. Het interne foutmeldingssysteem had dat geconstateerd en om schade te voorkomen de ‘veilige modus’ geactiveerd. Ook wij mensen hebben zo’n intern systeem. Maar de vraag is of we daar net zo alert op reageren als bij een auto, en meteen uitzoeken wat er aan de hand is. Of blijven we gewoon doorrijden en het gaspedaal intrappen in de hoop dat het probleem vanzelf weer over gaat? En vertrouwen we op medicijnen die de klacht verminderen en ons in staat stellen om weer door te gaan? Maar is de oorzaak dan wel weg genomen?


Dit weekend zaten we te kijken naar The Secret, een film uit 2006. De film gaat over de Law of attraction: dat wat je aandacht geeft, trek je - onbewust - naar je toe. Dat wat je écht verlangt in het leven, komt - vroeg of laat - op je pad. De Westerse context, waarbij dit vooral wordt geïllustreerd met geld, dure auto’s en grote woningen, spreekt me niet aan. Misschien ook omdat dát niet is wat ik verlang. Maar ik geloof wel dat het zo werkt. Als je leeft vanuit het verlangen wie je echt wilt zijn, dan wordt dat je levenspad en wordt het werkelijkheid. En als je gericht bent op wat je niet wilt, dan houd je in stand waar je juist vanaf wilt. Net als bij het zinnetje ‘Denk niet aan een gele olifant’. Je ziet onmiddellijk een gele olifant voor je.


De medische onderzoeken leverden dit voorjaar geen eenduidig uitsluitsel op wat de oorzaak was van mijn klachten. Waar ik anders weer door was gegaan, gaf ik mezelf nu ruimte om in de safe modus te onderzoeken wat onder mijn klachten schuil ging. Ik merkte in gesprekken en in massages dat ik met andere dingen bezig wilde zijn. Dat ik als massagetherapeut en als coach anderen wil helpen. Zich bewust te laten worden wat zíj echt willen zijn en doen in dit leven. De gedachte daaraan maakte me blij. Sinds ik besloten heb dit verlangen te volgen, en te stoppen als manager, komen er steeds weer onverwachte kansen op mijn pad om als coach en masseur te werken. Ik hoef alleen maar ‘in te stappen’. Zo doe ik steeds meer het werk dat past bij mijn energie. Mijn klacht transformeerde tot kans sinds ik mijn verlangen aandacht geef en dat leidend laat zijn in mijn leven.

149 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page