top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPaul Licht

“Mijn mooie hoogste noten zijn er weer.”

Massage en zingen. Twee werelden die elkaar ontmoeten. Kan massage helpen om vrijer te zingen? Door meer ontspannen te zijn. Of gaat een holistische massage verder? Kan het je bevrijden van een last, zodat je je vrijer durft te uiten, te laten zien wie je werkelijk bent?


Zingen doe ik al mijn hele leven. Natuurlijk thuis en op de basisschool. Ik was denk ik een jaar of 12 toen ik voor het eerst met gitaar een popliedje zong. Op zolder geoefend en toen naar beneden om het voor mij ouders, broer, zusje te laten horen. Doodeng. Maar de kurk was uit de fles. Het werd mijn tweede natuur. Mijn gitaar ging overal mee naar toe. Brugklasreisje met de trein naar Amsterdam. Simon and Garfunkel in de trein zingen. Een paar jaar later naar de Koninginnemarkt in Amsterdam. Met ons 8-stemmige a capella popkoortje. Treinkaartjes weer terugverdiend.


Weer jaren later mijn eerste solo in een passie van Bach. Ik had inmiddels zangles, zong steeds meer klassiek. Mijn zangleraar was verhinderd en had mijn naam voorgesteld. Ik stond te draaien op mijn benen van de spanning. Ik bleef overeind en de toehoorders merkten niets. Maar wat wilde ik graag terug naar de tijd dat ik nog onbevangen stond te zingen. Was het maar zo simpel. Terug gaan in de tijd. Maar die extra levenservaringen raak je niet kwijt. Dus ga je verder. Leer je er mee omgaan. Goed ademhalen, niet gaan nadenken, je overgeven aan de muziek.

Halverwege mijn leven kwam ik mezelf tegen. En vooral mijn emotie. Angst, om mijn nieuwe geliefde kwijt te raken. Maar dat brak er pas uit toen zij dat benoemde. Toen voelde ik pas hoe bang ik was. Voelen… Daar moest ik wat mee. Ik liet me masseren door een holistisch masseur. En werd me bewust wat ik allemaal in me aan het afschermen was. Bang gekwetst te worden. Het niet goed te doen. Diezelfde week besloot ik de opleiding tot holistisch masseur te gaan doen. Vooral voor mezelf.


Aan het einde van die opleiding moesten we een onderzoek doen en een paper schrijven over een thema in de massage. Hoe mooi zou het zijn als ik zangers kon helpen vrijer te zingen. Op een oproep onder zangers kreeg ik veel respons. Drie van hen gaf ik drie holistische massages. Ik begeleidde hen om in hun lichaam te ‘onder-zoeken’ wat verborgen zit onder de fysieke pijn. Om contact te maken met de onderliggende emoties. Oude herinneringen werden weer levend. Niet door ze te begrijpen of verklaren, maar door ze te beleven en doorvoelen.


En het wonderlijke is hoe daarmee de beknelling verdwijnt. Niet door er voor weg te lopen, maar juist door er weer contact mee te maken. Het te accepteren en niet te veroordelen of te ontkennen. “Het heeft zeker een bijdrage geleverd dat ik me vrijer met emoties ben gaan voelen. Minder rem erop, minder belemmerende gedachten en ‘lading’ op goed/fout, waardoor ik ontspannener zing.” Ik voel me gezegend dat ik vanuit mijn eigen zoektocht nu anderen kan helpen zich vrijer te voelen. Dat ze zich minder geleefd voelen door anderen en vanuit hun eigen verlangen gaan leven. “Tegenwoordig ben ik niet bang meer om iets niet goed te doen of niet te kunnen. Nu lukt er verbazend veel wél!”


Massage en zingen. In mijn leven zijn ze bijeen gekomen. En niet alleen in dat van mij. Een zangstudent die ik masseerde gaf me terug: ‘Mijn stem is vrijer, dus resoneer ik veel beter. En ik zing veiliger met mijn techniek, ook als ik een wat mindere dag heb. Voor de massages zat er veel spanning in mijn middenrug, wat de boel op slot zette. Nu die weg is, kan mijn larynx veel beter ontspannen en zakken als dat moet. Dus heb ik meer ruimte en meer resonans. Mijn mooie hoogste noten zijn er weer.’108 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page